Vasi, yasal olarak vesayet altındaki kişiyi resmî kurumlarda temsil etme yetkisine sahiptir.
Ancak 4721 sayılı TMK’nun 398.maddesi gereğince istisnai olarak bazan vesayet Asliye Hukuk Mahkemesince tek bir kişiye değil de kısıtlıyı temsil etmesi için kendi aile fertleri arasından seçilecek ailece meclisine verebilir. İşte buna hukuk literatüründe ‘’ özel vesayet’’ denir.
Böyle bir durumda vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesinin yerine yetkiyi direkt bu aile meclisi yürütecektir.
Yani vasinin kısıtlı adına Sulh Hukuk Mahkemesinden izin alarak yapacağı tapu işlemlerini aile meclisi artık bu makamdan izin almadan doğrudan yapabilecektir.
Kısaca vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesinin yetki, görev ve sorumluluk aile meclisine geçer.
Özel vesayet müessesi bir denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kurulur.
Oluşturulan bu aile meclisi vesayet altında bulunan kısıtlının 3 kişilik yakın akrabasından oluşur. Ve kısıtlıyı temsil edecek aile meclisin görev süresi 4 yıldır.
Denetim makamı olan Asliye Hukuk mahkemesi dilerse oluşturduğu aile meclisini her zaman değiştirebilir. Dört yıllık süreyi dolduran aile meclisinin görevi kendiliğinden sona ermez.
Özel vesayetin sona ermesi için 4721 sayılı TMK’nun 402.maddesi gereğince Asliye Hukuk Mahkemesinin sona erdiği yönünde bir karar vermesi gerekir.
Tapu Müdürlüklerinde kısıtlı adına işlem yapacak olan aile meclisin Asliye Hukuk mahkemesinden verilen aile meclisini içerir vasilik kararını Tapu Müdürlüğüne ibraz etmesi gerekmektedir.
Böyle bir durumda daha önceki vesayet konulu yazılarımda ifade ettiğim 4721 sayılı TMK’nun 462.maddesi kapsamında Sulh Hukuk Mahkemesinden izin alarak yapılabilecek olan tüm tapu işlemlerini bu makamdan izin almadan serbestçe yapabilecektir.
Vasilik durumunda olduğu gibi aile meclisi üyeleri bizzat tapu işlemine dahil olamadıkları durumlarda noterden vekalet vererek de kısıtlı adına tapu işlemlerini yürütebilirler.
Ayrıca 4721 sayılı TMK’nun 463.maddesi kapsamında (Ölünceye kadar bakma akdi, Ölünceye kadar gelir sözleşmesi, şirket ortaklığı, mirasın reddi gibi) vasinin Sulh Hukuk Mahkemesinin izninden sonra Asliye Hukuk Mahkemesinin onayı ile yapılabilecek tapu işlemleri için doğrudan Asliye Hukuk Mahkemesinden onayı ile yapabileceklerdir.
Kısaca özel vesayette, resmi daireler ve tapu işlemlerinde aile meclisi vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesinin yerine geçerek bu mahkemenin izni ile yapılabilecek tüm işlemleri resen yapabildiği gibi denetim makamı olan Asliye Hukuk Mahkemesinin onayı ile yapılabilecek tapu işlemlerini bu mahkemeden izin alarak yapabilecektir.
Ancak 4721 sayılı TMK’nun 449.maddesi kapsamında vasiye yasak olan kısıtlı adına (kefalet ipoteği, vakıf kurmak ve taşınmazını bağışlamak) gibi tapu işlemlerini özel vesayet makamı olan aile meclisi yapamayacaktır.
Yeni bir konu ve yeni bir yazıda buluşmak ümidiyle…
Kısıtlı Vasinin İzni Olmadan Tapuda İşlem Yapmışsa İşlem Geçersiz mi olur?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.