Vesayet altına alınan kısıtlı, ancak vasinin yetkisi ile adına işlem yaptırabilir.
Her nasılsa doğruyu yanlışı ayırt etme yetisine sahip kısıtlı kendi başına tapuda işlem yaptırmışsa bu işlem geçerli midir yoksa geçersiz midir?
Böyle bir durumda yapılan tapu işlemi kendiliğinden geçersiz sayılmaz. Zira 4721 sayılı TMK’nun 451 ve 452.maddesi kapsamında vasi yapılan işleme muvafakat verirse işlem yeniden sıhhat kazanır ve geçerli hale gelir.
Ancak buradaki hassas durum şudur. Kısıtlı doğruyu yanlışı ayırt etme gücüne sahipse vasinin onayı ile işleme geçerlilik kazandırılmış olsa da eğer kısıtlı doğruyu yanlışı ayırt etme gücüne sahip değilse işleme vasi tarafından muvafakat verilse de geçerlilik kazandırılmaz.
Gerek kısıtlının kendi başına vasinin izni olmadan gerekse vasinin izin alması gereken yerlerden izin almadan yaptığı tapu işlemlerinde işleme geçerlilik kazandırabilmek için 4721 sayılı TMK2nun 465.maddesi gereği Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemelerinin vereceği işleme yönelik kararla geçerlilik kazanır.
Vasi, Kısıtlı Adına Tapuda Taksim İşlemi Yapabilir mi?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.