a

KAT İRTİFAKI nedir? Nasıl Kurulur?

Kat irtifakı, 3194 sayılı imar kanunu ve yönetmeliği çerçevesinde oluşmuş imar parselleri üzerine henüz inşa edilmemiş ancak inşa edilmekte veya ileride inşa edilecek olan arsa payına bağlı olarak başlı başına kullanılmaya elverişli bağımsız bölümlerin oluşturduğu bir irtifak hakkı çeşididir.

Kat İrtifakı Kurulabilmesi İçin Şartlar;

  • Kat irtifakına konu olacak ana yapı bitmiş ve yapı kullanma izni almamış olunmalıdır,
  • Projesinde dikey yapılar için birden fazla bağımsız bölüm, yatay yapılar için birden fazla yatay yapı olmalıdır.
  • Yapılacak veya yapımı devam eden yapı tek bloklu bir yapı ise bir kısmında veya birkaç katında kurulamaz ancak tamamında kurulabilir. Yapılacak veya yapımı devam eden yapı birden fazla bloklu yapı ise her blok için ayrı ayrı kat irtifakı kurulabilir.
  • Parsel hisseli ise hissedarların tamamının kat irtifakına taraf olması gerekir. Örneğin 4 hissedarlı bir taşınmaz için kat irtifakı kurulacaksa 3’ünün taraf olması 1 kişinin taraf olmaması halinde kar irtifakı kurulamaz. 4 hissedarın tamamının işleme taraf olması gerekir.
  • Kat Mülkiyeti Kanununun 12/a. Ve 12/b maddesi kapsamında hazır hale getirilmiş işlem belgeleri.

Bu belgeler:

  • 1’den başlayıp devam eden bağımsız bölüm numaralarını, konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan arsa paylarını, bağımsız bölümlerin brüt yüzölçümlerini içerir listeyi içeren mimar ve kat irtifakını talep eden malik veya maliklerce ve mimar tarafından imzalanmış belediyece onaylanarak elektronik ortamdan Tapu Müdürlüğüne  gönderilmiş MİMARİ PROJE
  • Yapının anayasası kabul edilen yapı veya yapıların yönetim tarzını içeren YÖNETİM PLANI
  • Tek bloklu yapılarda projeyle birlikte toplu yapılarda ise ayrıca yukarıdaki belgeler yanında VAZİYET PLANI

Kat İrtifakı Kurulması ile ilgili kritik bilgiler,

a-Bitmiş bir yapı için kat irtifakı kurulamaz, (Böyle binalarda ancak kat mülkiyeti kurulabilir.)

b- Hisseli bir yerde kat irtifakı kurulabilmesi için tüm hissedarların işleme icazet göstermesi gerekir. Tamamı vekalet verdiği tek vekille işlem yapamaz. İçlerinden en az bir kişinin vekille birlikte işleme imza atması gerekir.

            c-Üzerinde şahsi haklardan olan KİRA ŞERHİ bulunması taşınmazda kat irtifakı kurulmasına engel değildir. Bunun için kiracının muvafakati gerekmez. Ancak kiracı inşaat yapımı için izin yani muvafakat vermez ise kira sonuna kadar inşaat yapımına başlanamaz.

           d- Bağımsız bölümlerin tefrik ve taksim edilmemesi haczin tüm bağımsız bölümlerde olduğu gibi bırakılması şartı ile üzerinde HACİZ, İPOTEK gibi tasarrufu kısılamayan  taşınmazlarda kat irtifakı kurulabilir. Ancak bağımsız bölüm paylaşımı yanı tefrik veya taksim yapılacaksa icra müdürlüğünün veya diğer hak sahiplerinin işleme izni yani muvafakati gerekir.

         e- Kat irtifakı kurulmuş yerlerde bağımsız bölümler TEVHİT yani birleştirilebilir. Ortak yerlere zarar vermemek şartıyla diğer bağımsız bölüm sahiplerinin iznini almaya gerek yoktur. Bu durumda birleşen yeni bağımsız bölümleri gösteren belediyece onaylanmış tadilat projesi ve liste gerekir.

f- Kat irtifakı kurulmuş yerlerde bağımsız bölümler İFRAZ yani ayrılabilir. Ortak yerlere zarar vermemek şartıyla diğer bağımsız bölüm sahiplerinin iznini almaya gerek yoktur. Bu durumda ayrılan yeni bağımsız bölümleri gösteren belediyece onaylanmış tadilat projesi ve üzerinde arsa payı ve bağımsız bölüm numaralarını gösterir liste gerekir.

g- Kat irtifakının terkini için tüm kat maliklerinin ve üzerinde takyit dediğimiz haciz, ipotek, irtifak hakları, vb. gibi haklar varsa hepsinin terkine muvafakati gerekir.

MALİ YÖNÜ:

*  Tapu harcı yönünden;

Tapu harcı yoktur.

*Ayrıca yöresel katsayıya göre ve bağımsız bölüm sayısınca bir tam diğerleri için nisbi döner sermaye ücreti.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sayın Seçer! Lütfen Nazlı’nın Anne ve Kardeşlerine Sahip Çıkın!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.