Devre Mülk Hakkı; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 57.maddesi kapsamında, mesken olarak kullanılmaya uygun yapı ve bağımsız bölüm üzerinde müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yılın belli dönemlerinde devreler halinde yararlanma hakkı tanıyan bir irtifak hakkıdır.
Devre mülk hakkı, üzerinde bina olan mesken nitelikli bir taşınmazdaki dönemlik pay hakkı ve gerektiğinde bu pay hakkının devridir.
Yukarıdaki tanımda da ifade edildiği üzere devre mülk hakkı, ‘’MESKEN’’ nitelikli müstakil yapılarda veya kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş bağımsız bölümlerde ‘’müşterek mülkiyet’’ esasına göre kurulabilir. Müşterek mülkiyet olarak pay sahibi olma olmak devre mülk için olmazsa olmaz ön koşuldur. Devre Mülk Hakkı tesis edilmeden önce üzerinde bu hak tesis edilecek mesken paylı mülkiyet olarak tescili gerekir. Bu paylar üzerinden devre mülk hakkı kurulabilecektir.
Devre Mülk Hakkı mesken nitelikli taşınmazlarda kurulabilir demiştik. Burada anlatılmak istenen taşınmazın niteliği tapu kütüğünde MESKEN olarak belirtilmiş olması gerekir.
Örneğin, bir taşınmaz düşünün tapuda tescil edilmiş niteliği Tarla ancak üzerinde on katlı apartman olsun. Bu taşınmaza devre mülk hakkı kurulamaz. Niteliğinin tapu sicilinde mesken olarak tescil edilmiş olması gerekir. (634 sayılı KMK, 57.md.)
Devre mülk hakkı, müşterek mülkiyet payı pay olarak devredilebilir veya pay sahibinin ölümü halinde müşterek mülkiyet payı pay olarak mirasçılarına geçer.
Devre Mülk Hakkının tesis edilebilmesi için 634 sayılı KMK’nun 61.maddesi kapsamında tüm müşterek maliklerin kendi aralarında ‘’devre süresi, devir, teslim ve istifade usulleri, yöneticilerin seçimi, hak ve sorumlulukları ve belli masraflar’’ gibi detayları içeren ve bütün pay sahiplerince imzalanan bir ‘’ Devre Mülk Sözleşmesi’’ yapması ve bunu işlem için Tapu memuruna ibraz etmesi gerekir. Bir kısım pay sahibinin imzalayıp bir kısmının imzalamadığı devre mülk sözleşmesi ile devre mülk hakkı kurulamaz.
Devre mülk hakkı, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 59.maddesine göre bir yıl belirli bir zaman dilimine bölünmek suretiyle ‘’ 15 ‘’ günden az olmamak koşuluyla kurulabilir. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş bir apartmanın belli bağımsız bölümlerinde devre mülk hakkı kurulabilir. Bu durumda bu tesis diğer bağımsız bölüm maliklerinin iznine bağlı değildir. Ancak bu yapıya ait yönetim planında devre mülk hakkı kurulamayacağı belirtilmişse devre mülk hakkı kurulamaz.
Devre mülk ile devre tatil karıştırılmamalıdır. Devre tatil bir ayni hak olmayıp bir tatil organizasyonudur.
Örneğin bir turizm şirketinin belirli otellerle anlaşıp bunu müşterisine belli dönemler halinde satması devre tatildir. Sadece belirli bir dönem tatili satın alma durumu söz konusudur.
Devre mülkte ise belirli bir dönemi pay olarak 15 günde az olmamak şartıyla satın alma ve bunu tapuya tescil ettirme durumudur. Yani eğer bir devre mülk satın alıyorsanız size belirli bir dönemi kapsayan hisse tapusu verilir.
Devre mülk hakkı kiraya verilebilir. İstenirse intifa hakkı yani kullanma ve yararlanma hakkı sağlanabilir. Kişinin borcundan dolayı haciz edilebilir.
TAPUDA İSTENEN BELGELER:
MALİ YÖNÜ:
Yeni bir konu ve yeni bir yazıda buluşmak dileğiyle…
POLİTİK OLİGARŞİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.