Bürokrat olarak görev yaptığım dönemlerde çok sıkça sorulan ve iç içe girmiş girift bir konu içeren ” anne baba ve küçük çocuklarının ” gerek 3.kişiler gerekse kendi aralarındaki tapu işlemleri ile ilgili konudan bahsetmek istiyorum.
Anne veya baba çocuklarının taşınmazını bir başkasına satabilir mi ?
Veya anne veya babadan herhangi birisi çocuğun taşınmazını kendisi alabilir mi?
Veyahut anne veya baba kendi taşınmazını çocuklarına satabilir mi?
İşte bu sorulara cevap aramak gerekiyor.
Reşit olmayan yani 18 yaşını ikmal edip 19 yaşından gün almamış çocuklar ebeveynlerinin velayeti altındadır.
Bunun için ‘’ velayet’’ nedir sorusuna cevap vermek gerekiyor.
Velayet, anne ve babanın duruma göre yaşı küçük çocuğu temsil etme hak ve yetkisini ifade etmektedir.
Bu şu demek 18 yaşını doldurmamış çocuk bazı tapu işlemlerini kendi başına gerçekleştiremez. *Anne ve baba evlilik birliği devam ettiği sürece bu yetkiyi birlikte kullanır.
*Boşanma varsa çocuk eşlerden kime verilmişse o bu yetkiyi kullanır.
* Anne veya babadan birisi ölmüş ise velayet sağ kalan eşin olur ve yetkiyi o kullanır.
*Anne ve baba evli değilse yani çocuk ‘’ evlilik dışı’’ doğmuşsa velayet annenindir ve yetkiyi anne kullanır.
*Evlilik dışı doğmakla birlikte anne küçük, kısıtlı veya ölmüş veya velayet elinden alınmışsa mahkeme küçük çocuğun menfaatine göre ya babaya verir ya da vasi görevlendirir.
Veli yani ebeveynler hâkim izni olmadan 4721 sayılı TMK’nun 327.ve 356 maddesi kapsamındaki amaca ilişkin olmadığını Tapu Müdürlüğünde belirtmek şartıyla küçük adına olan taşınmazı satabilir veya küçük adına taşınmaz satın alabilir, ipotek, intikal, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi birçok tapu işlemlerini yapabilir. Çocuğun taşınmazını ‘’ çocuğun kullanacağı kredi’’ için ipotek yapabilir.
Ayrıca 4721 sayılı TMK’nun 16.maddesi ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 236.maddesi kapsamında medeni haklarını kullanma ehliyeti olmayan yani 18 yaşını doldurmamış çocuk;
1) Temyiz kudretine sahipse yani doğruyu yanlışı ayırt edebiliyorsa,
2) Velisi yani anne ve babası çocuğa yapılacak bağışı yasaklamamışsa, bağışı kabul edebilir.
Ancak ebeveynlerin 4721 sayılı TMK’nun 449.maddesi kapsamında küçük adına yapamayacağı yasak işler de vardır. Peki bunlar nedir derseniz?
4721 sayılı TMK’nun 345.maddesi kapsamında bazı durumlarda anne ve baba yerine mahkemece ‘’ Kayyım’’ atanarak çocuk adına işleme katılması zorunludur.
Burada mahkemenin tapu işlemini kayyım atayarak yapmasının nedeni satıcı durumundaki ana veya baba ile alıcı durumundaki çocuğun arasında ‘’ menfaat çatışması’’ olabileceği içindir.
Yeni bir konu ve yeni bir yazıda buluşmak ümidiyle…
Savaşlar Çağı ve Ekolojik Mücadele
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.