TRAMPA (TAKAS)
Trampa, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu literatüründe ‘’ mal değişim sözleşmesi’’ olarak da bilinir.
6098 sayılı TBK’nin 282-284.maddelerinde düzenlenmiş olup, bir malın başka bir malla bir bedel gözetmeksizin değiştirilmesidir. Bu mal, taşınmaz bir mal ile başka bir taşınmaz mal olabileceği gibi bir taşınmaz mal ile taşınır bir mal da ( otomobil, traktör, vb. gibi) olabilir.
Ancak tapu sicil uygulaması yönüyle Trampa yani mal değişim sözleşmesi yapılabilmesi için,
Tapuda mal değişimi yapılırken değiştirilecek malların birbirine eşit olması Tapu Müdürlüğünün müdahale edebileceği bir durum değildir. Tapu memuru değiştirilecek malların eşit olmadığından bahisle değişimin taraflarına müdahale edemez ve öyle bir yetkisi de yoktur.
Trampa işleminde eğer malın birisi taşınmaz mal diğeri taşınır mal ise taşınmaz ile ilgili devrin tapu memurunun düzenleyeceği resmi senedin içinde bahsedilerek Tapu Müdürlüklerinde, taşınır mal ile ilgili devrin ise noterlerde yapılması gerekir.
Trampa ile devri yapılacak taşınmazlar farklı il ve ilçelerde ise bu durumda herhangi bir il ve ilçe Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılarak yetki ile yapılabilecektir.
Eğer değişim yapılacak taşınmaz mallardan herhangi birisi veya ikisi edinim olarak ivazsız yani bedelsiz olarak (bağış , miras, vasiyetname) edinilmişse işlem taraflarından vergi dairesinden veraset ve intikal ilişik belgesi kestirilmesi istenir.
Taşınmaz mal ve taşınır mallar arasında bedel farkı olduğu düşünülüyorsa ve bu durumun resmi senede yazılıp kanuni ipotek talebi istenilmişse bedel farkı resmi senede yazılarak yazılan bedel farkı kadar miktar kanuni ipoteğin konusu olarak tapu kütüğüne aynı anda tescil edilir. Kanuni ipotek tapuda işlem sırasında tesisi edilmemişse 3 aylık kanuni süreyi geçirmemek şartıyla sonraya da bırakılabilir.
TAPUDA İSTENEN BELGELER:
*Öncelikle TKGM sisteminden web başvuru açılmalı
*Harç tahsili için belediyeden emlak rayiç bedel yazısı
*Kimlik asılları
MALİ YÖNÜ:
*Emlak rayiç bedel olarak iki taşınmazdan yüksek olanın bedeli dikkate alınarak veya daha yüksek bedel üzerinden istenmesi halinde ayrı ayrı binde 20 yani binde 40 veya yüzde 2+2 tapu harcı.
*Yöresel katsayıya göre döner sermaye ücreti.
Tapuda BAĞIŞ İşlemi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.