E.TAPU MÜDÜRÜ / GAYRİMENKUL FİNANS VE DEĞERLENDİRME UZMANI
Miras, murisin ölümü ile TMK’nun 599.maddesi kapsamında külli halefiyet ilkesi gereği mirasçılara derhal ve kanunen bir bütün olarak tüm alacak ve borçlarıyla birlikte geçer. Tescilsiz iktisap prensibi gereği mirasçıların bu yönde bir irade açıklamasına veya bir irade beyanına ihtiyaç yoktur.
Mirasın Reddi; miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların; ölenin tüm borç ve alacaklarının oluşturduğu mirasın kendileri için doğuracağı hak ve yükümlülüklerini reddetmesi olarak tanımlanabilir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 605. maddesine göre mirası, fiil ehliyetine ve temyiz kudretine sahip ‘’ yasal ve (mansup)atanmış mirasçılar’’ reddedebilir.
Yine aynı kanunun 606.maddesine göre miras; ‘’ 3 ay’’ içinde reddolunabilir. Üç aylık sürenin başlangıç tarihi mirasçının, murisin ölümünü öğrendiği tarihtir.
Bu süre yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonradan öğrendikleri ispat edilmedikçe murisin ölümünü öğrendiği tarihten itibaren başlar.
Mansup yani vasiyetname ile atanmış mirasçılar için ise murisin ölümü ile durumun kendilerine Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından mirasın açılması ve resmi olarak ilgili mahkeme tarafından bildirim tarihi ile başlar.
Yasal süresi içinde miras reddedilmez ise miras herhangi bir mirasçı tarafından kayıtsız şartsız kazanılmış olur.
Eğer mirasçılardan herhangi birisi mirası reddetmeden ölürse o mirasçının mirası ret hakkı yine 4721 sayılı TMK’nın 608. Maddesi kapsamında kendi mirasçılarına geçer. Mirasçısı yoksa düşecek pay, kendisiyle aynı zümrede olanların yani kardeşlerin payına eklenir.
Yasal mirasçılardan birisi mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman sanki kendisi sağ değilmiş gibi diğer hak sahiplerine geçer.
Atanmış mirasçı yönünden, atanış mirasçı mirası reddederse onun payı miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.
Sağ kalan eş yönünde ise eğer alt soyun tamamı yani çocuklar mirası reddederse miras eşe kalır. Ölen kişinin yani murisin kardeşlerine pay veya hak geçişi olmaz.
Peki eş dahil alt soy olan çocuklar yani tüm mirasçılar mirası reddederse ne olur derseniz, miras alacak ve borçla birlikte ikinci zümre olan anne baba ve kardeşlere geçmez. Tüm miras günahıyla sevabıyla yani tüm borç ve alacak vasfıyla hazineye yani devlete kalır.
Mirasın reddi müessesesi, murisin yani miras bırakanı ölümü ile çalışır. Yani muris ölmeden mirası reddedemezsiniz.
Mirasın reddi, ölen kişinin son ikametgahının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla iletilir. Mirasın, mirasçı veya mirasçılar tarafından reddi kayıtsız ve şartsız yapılması gerekir.
Mahkeme redde yönelik veraset belgesi verirken, hangi mirasçı veya mirasçılar mirası reddetmiş ise o kişi veya kişileri veraset belgesinde çıkartması gerekir. Ayrıca mirası reddeden kişi ve kişilerin payların kimlere kaldığı veraset belgesinde açıkça gösterilmesi gerekir.
Bundan dolayıdır ki mahkemeden alınmış veraset belgesinde, mirasçılardan herhangi birisinin mirası reddettiği yönünde bir ibare yazılmış olması intikal için gelen mirasçılar yönünden yeterli değildir.
Ayrıca Tapu memuru veraset belgesi üzerinde yorum yapıp mirası reddeden kişinin payının kimlere kalabileceği yönünde bir değerlendirme yapması beklenemeyeceği gibi ve değerlendirmek zorunda da değildir.
Bu durumun mahkeme tarafından verilen veraset belgesinde payların hangi oranda kimlere kalacağı tereddüte mahal vermeyecek şekilde açık ve anlaşılır olması gerekir. Zira Tapu Müdürlüğü veraset belgesine göre işlem yapar ve mirasçı tescilini de ona göre belirler.
Mirasın reddi ile ilgili durum uygulamada bize gösteriyor ki bu ret mekanizmasını kullanmak genelde ‘’ HACİZ’’ yüklü taşınmazların yani ölen murisin menkul ve gayrimenkul mallarının borç yükü ile karşımıza çıkması durumunda gerçekleşmektedir.
Böyle durumlarda gerek yasal gerekse atanmış mirasçılar, murise menkul ve gayrimenkul mallarda veya murisin kişisel alacak veya hakları için öncelikle kendi içlerinde alacak ve borç analizini yapar.
Murisin, alacağı borcundan fazla ise ret mekanizmasını kullanmaz. Yok borç alacağından fazla ve kendisi için ciddi ekonomik sorun oluşturacaksa mirası ret yoluna gider.
Daha somut bir ifade ile Reddi Miras; Şoförün, freni patlamış yokuş aşağı inen yüklü kamyonetini önüne gelen ilk kaçış rampasına atıp kendi hayatını ve aracını kurtarmasıdır.
Bir nevi borç yükünden kaçış rampasıdır.
Tapu ile ilgili yeni bir konu ve yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle…
İŞTİRAK (ELBİRLİĞİ) MÜLKİYETİ VE ŞEYTAN ÜÇGENİ ÇIKMAZI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.