a

TAKSİM(Paylaşma) İŞLEMİ

Taksim, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 698 ve 703.maddeleri kapsamında düzenlenmiş olup; ‘’ tapuda müşterek ve iştirak halinde kayıtlı taşınmaz mallardaki ortaklığın sona erdirilmesi amacıyla her hissedara en azından bir mal düşecek şekilde paylaşılması işlemidir.’’

Gerek hisseli mülkiyette gerekse iştirak halinde mülkiyette Taksim işlemi yapılırken her ortağın müstakil veya en azından küçükte olsa bir hisse alması zorunludur.

Taksim, ortakların anlaşması veya mahkeme kararı ile yapılabilir.

Taksim çeşitlerine bir göz atacak olursak;

AYNEN TAKSİM; her hissedarın malın paylaşımdan en az bir mal almasıdır. Aynen taksimde birlikte hissedar olunan veya iştirak halinde mülkiyet olarak ortaklık bulunan tescilli taşınmaz mal sayısının hissedar sayısına ve hisse oranına bölünmeye elverişli olması lazımdır. Paylaşma esnasında hissedarlar arasında bir anlaşma durumu varsa bir kısım taşınmaz mal hisseli olarak bırakılabilir.

Bazı taşınmazlarda taksim yapacakların dışında başkalarının da hissedar olması durumunda dahi yine de taksim yapılabilir. Böyle durumlarda örneğin aynı hissedarların aynı edinimden gelmiş malları bir bütün olarak alınarak taksime sokulur.

Taşınmaz paylaşımında paylaşılacak mallar arasında bedel farkı varsa bu durum işlem öncesi taraflara sorulur. Bedel farkı yoksa bedel farkı gözetmeksizin taşınmazlar işleme alınır bedel farkı varsa bunun için kanuni ipotek tesisi istenebilir ve bu talep taksim resmi senet sözleşmesine yazılarak taksimle birlikte veya işlemden azami 3 ay sonrasına kadar kanuni ipotek tesis edilebilir.

İFRAZEN (Ayırma ile) TAKSİM; Ayırma veya bölünme adına ne derseniz bu taksim çeşidinde taksime girecek olan taşınmaz birden çok kişiye ait hisseli veya iştirak halinde olması gerekir. İfraz yapılarak taksime girecek olacak taşınmaz veya taşınmazlar imar mevzuatına uygun olması gerekir. İfraz edilerek taksim yapılacak başka hisseli taşınmazlar varsa bunlarda ifraz yapılarak taksime girecek taşınmazla birlikte alınarak taksime sokulabilir.

İfraz yapılarak taksim girecek taşınmaz veya taşınmazlar için yerine göre içerisinde ifraza konu parseli gösterir encümen kararı veya İl özel idaresi kararı istenir.

HÜKMEN (Mahkeme Kararı ile) TAKSİM; Hissedarların anlaşamaması durumunda hissedarlardan birisi paylaşma talebini yargıya intikal ettirerek hâkimden paylaşma isteği talep edilir. Hâkim tüm hissedarların menfaatini gözetecek şekilde taksime karar verebilir. Bu durumda işlem taraflarından ‘’ tescil hükmünü içerir kesinleşmiş mahkeme kararı’’ istenir.

MİRASIN TAKSİMİ; Mirasçılar arasında birden çok taşınmaza yönelik basit şekilde taksim sözleşmesi yapılmış ve yapılan bu sözleşme tüm taraflarca imzalanmışsa noterlerce onaylanmış ise aralarından bir kişinin istemi ile bir kısmı imzalamış ve noterce onaylanmışsa imzalamamış olanların istemi ile veya noterlerce düzenlenen tüm tarafların imzaladığı bir taksim sözleşmesinin ibrazı halinde düzenlenen paylaşım sözleşmesine göre başvuru Tapu Müdürlüğü tarafından işleme alınır. Eğer noterlerce bir sözleşmeye gerek duyulmamış mirasçılar kendi aralarında yaptığı basit bir paylaşım sözleşmesi ile Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılmış ise buna göre taksim işlemi yapılır.

Taksim (paylaşma) ile ilgili kritik bilgiler;

1-Yaşı küçük veya akıl ve ruh sağlığı yönünden kısıtlı olan kişileri velayet ve vesayet hükümlerine göre bu kişileri veli ya da vasisi temsil eder. Böyle bir durumda küçüğü temsil eden veli ile kısıtlıyı temsil eden vasi arasında taksim işleminde bir hissedarlık ilişkisi varsa bu durumda menfaat çatışması olabileceği düşüncesiyle yaşı küçük veya kısıtlıyı sulh hukuk mahkemesince onanmış ve tayin edilmiş ‘’ kayyım’’ temsil eder.

Yok eğer yaşı küçüğün velisi ve kısıtlının vasisi arasında aynı taşınmazda taksim neticesinde hissedarlık durumu korunuyorsa bu durumda kayyıma gerek yoktur.

2- Taksim işlemine konu taşınmazlar arasında bedel yönüyle fark varsa daha az değerli taşınmazı alan kişinin ya taksim işlemi esnasında yada taksim işleminden en fazla 3 ay sonra olmak üzere ‘’ Kanuni İpotek’’ isteme ve tescil ettirme hakkı vardır.

3- Taksim işleminde noterlerce yetki verilmiş olmak şartıyla düzenlenmiş bir taksim sözleşmesi veya mahkemece verilmiş bir taksim kararını taksim taraflarından birisi isterse sadece kendine düşen taşınmazı veya istemesi halinde taksime yönelik tüm tapu harcını ödemek şartıyla tüm taraflara ait sözleşme veya mahkeme kararını işleme dahil edebilir.

4-Noterde yapılmış miras taksim sözleşmesinin infazı için ya henüz intikal işleminin yapılmamış olması yada intikal işlemi yapılmış ancak bu taksim sözleşmesine önceden imza atanların dışında başkalarının bu taşınmazlarda sonradan hak sahibi olmaması gerekir.

5-Noterde taksim sözleşmesine imza atan mirasçılardan bazıları ölmüş ve ölen kişinin mirasçılarına intikal yapılmış ise bu yeni mirasçıların yapılacak işleme muvafakati alınmadan bu sözleşme ile tapuda işlem yapılamaz.

6– Müstakil olarak birden fazla kişi adına kayıtlı birden çok taşınmaz taksime konu olamaz.

7-Kat irtifakı veya kat mülkiyetine geçilmiş taşınmazlarda müstakil bağımsız bölümler farklı kişiler adına kayıtlı olsa da taksim yani paylaşma işlemine konu olamaz. Ancak her bir bağımsız bölüm birden çok kişi veya kişiler adına hisseli ve iştirak halinde tescilli ise o zaman taksim işlemine konu olabilir.

8- Taksim işleminde hissedarlardan birisi isterse taksim sonrası için intifa (kullanma, yararlanma) hakkı da isteyebilir. Bu durumda ona işlem sonrası taşınmaz yerine intifa hakkı tescil edilir.

MALİ YÖNÜ:

*Tapu harcı yönünden;

  1. Henüz iştirak halinde bulunan taşınmazların aynen ve ifrazen taksiminde emlak rayiç bedel üzerinden (Binde 22,27)
  2. Hisseli mülkiyet halinde bulunan taşınmazın ifrazen taksiminde emlak rayiç bedel üzerinden ( Binde 11,38)
  3. 18 uygulama sonucu oluşmuş hisseli imar parsellerinin hisse sahipleri arasında rızaen veya hükmen(mahkeme kararı) tescilinde emlak rayiç bedel üzerinden (Binde 11,38)
  4. Yukarıdaki pozisyonlar dışında olup hisseli mülkiyetli taşınmazların hisse sahipleri arasında rızaen, hükmen ve ifrazen taksiminde emlak rayiç bedel üzerinden (Binde 4,55) tapu harcı tahsil edilir.

*Ayrıca yöresel katsayıya göre taşınmaz adetince döner sermaye ücreti.

Yeni bir tapu işlemi konusunda buluşmak ümidiyle…

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TRAMPA ( TAKAS)

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.