a

Rücu Şartıyla Bağış Nedir, Tapuda Nasıl Yapılır?

Bağışın bir çeşidi belki bir ayrıntısı olarak tapudaki işlem çeşidi vasfıyla toplumda çok fazla bilinmese de belki zor koşullarda elde edilmiş bir tapu kazanımının heba olmaması adına işe yarayacak önemli bir tapu işlemidir.

Bu tapu işlem çeşidine tapuda gerek memur gerekse bürokrat olarak aktif görevdeyken sıkça karşılaşmamış olsam da yukarıda ifade ettiğim üzere yıllara sarih emeklerle bedel ödenerek elde edilen bir arsa, konut veya işyeri gibi bir taşınmazı şartsız bağışla verilmesi halinde ortaya çıkabilecek olumsuz bir durumu önleme adına önemli bir adımdır.

Örnek vermek gerekirse, bir evladınıza bir arsanızı veya evinizi normal bir bağış yapacaksınız. Ancak size iyi davranmayan hayırsız eşine veya torununuza sağlığınızda iken bu taşınmazın sahibi olmasını istemiyorsunuz. Eğer normal yani şartsız bağışlama yaparsanız tapunuzu bağışladığınız oğlunuz sizden evvel öldüğünde eşi ve çocukları bu arsa veya evin hisseleri oranında sahibi olurken eğer ‘’rücu şartlı bağışlama’’ yaparsanız evladınıza bağışladığınız bu taşınmazlar hayırsız eşe veya torunlarınıza değil de siz geri döner.

Peki nedir bu ‘’ rücu şartlı bağış’’ isterseniz buna bir bakalım.

Rücu Şartlı Bağış; Gayrimenkulü bağışlama olarak devralan kişinin bağışlayandan önce ölmesi halinde bağışlayana geri dönmesi şartıdır. Bu şarta bağlı bağış işlemini 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 292.maddesi kapsamında ifade etmek mümkündür.

Kısaca ifade etmek gerekirse ‘’ Tapuda taşınmaz mal bağışı yapılan kimsenin bağış yapandan önce ölmesi halinde ve bu şartın bağış resmi senedine yazılması durumunda yapılan bağış, bağış yapana geri döner.’’

Belki bu durumun en önemli esprisi ‘’ rücu şartıyla yapılan bağış, bağış yapılan kişinin eşi ve çocuklarına intikal etmemesidir.’’

Diğer bir ifadeyle bağış yapılan kişinin ölmesi halinde eşi veya çocuklarına geçecek şekilde şartlı bağış yapılamaz yapılsa bile geçerli olmaz.

Bağış işleminin rücu şartıyla yapılması durumunda tapuya şerh verilir. Bu şerhle birlikte taşınmaz satışı yapılabilir. Satışa engel değildir.

Ayrıca taşınmaz bağış olarak devredilirken dışarıdan bir kişiye devredilemeyeceği yönünde şart veya kayıt resmi senede yani bağış sözleşmesine yazılamaz böyle bir şart tapu kütüğüne işlenemez. Kerhen işlenmiş olsa da bu sonuç doğurmaz.

Peki malını rücu şartıyla bağışlayan kimseden önce bağışı alan kimse ölmüş yani rücu şartı gerçekleşmişse mal geri nasıl döner?

Bu durumda malın geri dönmesi için herhangi bir ‘’mahkeme kararına’’ gerek yoktur.

Yapılacak olan malı rücu şartıyla bağışlayan kimsenin tapuya başvuru yaparak, mal bağışlanan kimsenin ölümünü ya veraset belgesiyle ya da nüfus kayıt örneğiyle kanıtlaması yeterlidir.

Tapu Müdürlüğü bu bilgiler ışığında malın geri dönüşü için akitsiz işlem belgesi düzenleyerek malı eski malik yani bağışlayana ‘’ tashihen’’ geri tescil eder.

MALİ YÖNÜ: 

Rücu şartlı bağış işleminde, bağışı kabul eden kişiden 492 sayılı harçlar tarifesi gereğince binde 68,31 oranı üzerinden emlak rayiç bedel dikkate alınarak tapu harcı tahsil edilir.

Rücu şartıyla geri dönüşte ise 492 sayılı harçlar kanunun 13/A gereğince ‘’ tashih’’ harcı tahsil edilir.

Ayrıca bölge katsayısı üzerinden döner sermaye ücreti kesilir.

Yeni bir konu ve yeni bir yazıda buluşmak dileğiyle…

 

 

 

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Özel Vesayet

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.