İSMAİL ŞİMŞEK
E.TAPU MÜDÜRÜ / TAPU UZMANI / GAYRİMENKUL FİNANS VE DEĞERLENDİRME UZMANI
‘‘Eğer mirasçınız olan çocuklarınız ve karınızdan şiddet görüyorsanız veya bunlar hayatınızı idame ettirecek şekilde yeterince size bakmıyor ve ilgilenmiyorsa onları mirasınızdan çıkartarak mirastan mahrum bırakabilirsiniz.”
Böyle durumlarda yapmanız gerekenlere bir göz atalım.
Mirastan kovulma yani mirastan ıskat 4721 sayılı TMK’nun 578.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
1-Mirasbırakan kimse, mirasçısı tarafından kendisi, eşi ve diğer çocuklarına karşı öldürme veya öldürmeye teşebbüs suçu işlemişse,
2-Mirasbırakanın ölüme bağlı tasarruf (vasiyetname, vb. gibi) yapmasını; aldatma, zorlama veya korkutma ile engellemişse,
3-Mirasçı, kendisini mirasçılıktan çıkartan vasiyetname gibi ölüme bağlı tasarrufu bozma ve ortadan kaldırma çabasına girmişse,
4- Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini yerine getirmemişse, Örneğin; miras bırakacak kişi ve eşinin geçimini sağlaması için yardım etmemişse veya bakıp besleme görevini yerine getirmemişse,
Miras bırakan, mahfuz hisseli (çocukları, eşi ve anne-baba) mirasçısını vasiyetname ile mirasçılıktan çıkartmasıdır. Bu çıkartma sebepleri ‘’ CEZAİ ISKAT’’ sebepleridir. Yani miras bırakana karşı işlenen suç ve yükümlülüklerle ilgilidir.
Bir de ‘’ KORUYUCU ISKAT’’ sebebi vardır.
Bu sebep genellikle, elinde borç ödemede aciz belgesi olan mirasçısının ‘’borçlu’’ olmaları durumunda mirasçısını korumak amaçlı vasiyetname ile çıkartması durumudur. Bu çıkartma neticesinde mahfuz hissenin tamamı değil yarısı için çıkartma geçerlidir.
Mirastan mahrum bırakılma sadece mirastan mahrum bırakılanı etkiler. Mirastan mahrum bırakılan sanki miras bırakandan önce ölmüş gibi işlem göreceği için miras kendi alt soyuna alt soyuna (çocuklarına) yoksa miras bırakan kişinin diğer kendi mirasçılarına geçer.
Burada dikkat edilmesi gereken asıl husus, bu durumda mirastan mahrum bırakılan kişinin alt soyu yani çocukları mirastan tam miras payı değil sadece saklı hissesini alabilecektir.
Miras bırakan vasiyetnamede, mirastan yoksun bırakılan kişiye dönük mirastan çıkartma sebebini açıkça belirmesi gerekir. Yoksa bir mirasçıyı mirastan mahrum bırakma geçerli değildir.
Yine miras bırakan bir yanılma veya hata sebebiyle bir mirasçısını mirastan mahrum bırakmışsa mirastan mahrumiyet yine geçersizdir.
Mirastan mahrum bırakılan mirasçı, itiraz ederse mahrum bırakılma sebebini ispat diğer mirasçılara ve vasiyetname ile mirasçı atanmış ise bunlara düşer.
Eğer mahrum bırakılan mirasçının itirazı ile mahrum bırakılma sebebi ispat edilmemişse veya mirastan mahrum bırakılma sebebi vasiyetnamede açıkça belirtilmemişse mirastan mahrum bırakılan bu durumda miras payının tamamını değil sadece saklı payını alır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda mirasçılıktan çıkarma tasarrufunun konusu olabilecek saklı paylar şu şekilde düzenlenmiştir;
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda mirasçılıktan çıkarma tasarrufunun konusu olabilecek saklı paylar şu şekilde düzenlenmiştir;
Mirastan mahrum bırakılan kimse mirastan gelebilecek payı için ‘’ TENKİS DAVASI’’ açamaz.
Mirastan mahrum bırakılma durumlarına itiraz sebeplerine gelince; genellikle davacı, miras bırakanın ehliyetsiz olduğunu, iskatın yani mirastan mahrum bırakılmanın hata, hile, ikrah sonucu yapıldığını veya vasiyetnamenin şeklen geçersiz olduğunu ortaya koyarsa miras bırakanın mirastan mahrum bırakma tasarrufu iptal edilir ve mirasçı sanki mirastan hiç mahrum bırakılmamış gibi tam miras hakkına kavuşmuş olur.
Tapu ile ilgili yeni bir konu ve yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle…
MİRASTAN FERAGAT
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.