İsmail ŞİMŞEK
E.TAPU MÜDÜRÜ / TAPU UZMANI / GAYRİMENKUL FİNANS VE DEĞERLENDİRME UZMANI
Mirastan Feragat Sözleşmesi, miras bırakacak kişi ölmeden önce sağlığında kendi mirasçılarından birisiyle iki tanığın katılımı ile resmi görevli yani noter tarafından düzenlenen sözleşmedir. İstisnai olarak Sulh Hukuk Hakimleri tarafından da düzenlenebilir. (4721 sy. TMK 532)
Mirastan feragat sözleşmesi 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 528-530.maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre miras bırakacak kişinin mirasçısı ile bir karşılık gözeterek (Ev, Arsa, Araç veya Para) veya bir karşılık gözetmeksizin hiçbir şey istemeden miras hakkından kısmen veya tamamen vazgeçtiği sözleşmedir.
Miras bırakanın ölümünden sonra mirastan feragat sözleşmesi yapılması mümkün değildir. Artık miras bırakanın ölümünden sonra yapılacak olan geçenlerde yazdığım konu olan ancak mirasın reddi olabilir.
Mirastan feragat sözleşmesi bir nevi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi kanunun amir hükümlerinden olup mirastan vazgeçen kişi, miras bırakanın ölümünden sonra miras açıldığı zaman mirastan hak talep etmekten yoksundur.
Mirastan feragat sözleşmesi ile mirastan feragat eden mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybeder. Eğer bir karşılık gözeterek mirastan feragat eden mirasçının feragat tasarrufu, eğer feragat sözleşmesinde aksi öngörülmemişse feragat edenin alt soyu yani çocukları içinde bir sonuç doğurur.
Mirastan feragat sözleşmesi eğer ivazsız yani bir karşılık elde etmeden düzenlenmişse mirastan feragat eden mirasçılık sıfatını kaybeder ancak kendi alt soyunun mirasçılık sıfatı, feragat karşılık istemeden yapıldığı için devam eder.
Mirastan feragat sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesi ile ilgili bir mevzuat kanunlarımızda mevcut değildir.
Mirastan feragat sözleşmesi miras bırakanın mirasçısı ile dışarıdan 3.başka bir kişi lehine ivazlı yani bir karşılık ( ev, arsa, araç, para) gözetilerek de yapılabilir. Eğer dışarıdan başka birisi lehine yapılmamışsa en yakın ortak kökün altsoyunun lehine yapılmış sayılır. (4721 sy. TMK 529)
Mirastan feragat sözleşmesi ölüme bağlı tasarruf sözleşmelerinden olduğu için hakim, veraset belgesi verirken feragat durumunu değerlendirip geriye kalan mirasçıların mirasçılık paylarını ona göre değerlendirmesi gerekir.
Mirastan feragat sözleşmesi ile başlayıp en son veraset belgesinin verilmesi ile biten süreç şöyledir.
Sözleşmeyi düzenleyen Noter, sözleşmenin bir nüshasını Nüfus Müdürlüğüne gönderir. Sulh Hukuk Hakimi veraset belgesi düzenlerken ölen kişinin nüfus kayıtlarını Nüfus Müdürlüğünden ister. Nüfus kayıtlarında vasiyetnamede olduğu gibi mirastan feragat sözleşmesinin nüfus kayıtlarına işlendiğini görür. Ve buna göre veraset belgesini verir.
Tapu Müdürlüğüne mirasın tescili için başvurulduğunda eğer veraset belgesinde feragat sözleşmesine atıfta bulunulmuş ise veraset belgesine ek olarak bu sözleşmenin ibrazı gerekir.
Eğer veraset belgesinde feragattan söz edilmemişse yeni veraset belgesi istenir. Yeni veraset belgesi getirilemez ise bu veraset belgesine göre işlem yapılır. Hakkı zayi olan hakkı için tapu iptal davası açabilir.
Günlük yaşamımızda sıkça karşılaşırım. Eşi ölen erkek yeni bir evlilik ister. Ancak çocukları buna rıza göstermez. Zira yeni eş, ölen annenin belki bin bir çile ile aileye kattığı mala mülke mirasa ortak olacaktır. Bu durumda mirasa, yeni eşi dahil etmemek için ne yapmalıyız gibi sorularla karşılaşıyorum.
Bunun birçok yolu var ancak bunlardan birisi,
Yeni eşe oturacağı bir evin ölünceye kadar kullanması, yararlanması yani oturması karşılığında intifa hakkı devri yapılarak verilmesi buna karşı noterden karşılıksız ‘’ mirastan feragat sözleşmesi’’ yapılması etkili yöntem olabilir.
Tapu ile ilgili yeni bir konu ve yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle…
Gayrimenkul İlanlarında E- Devlet Dönemi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.