a

GERİ ALMAK ŞARTIYLA TAPU DEVRİ: ” VEFA HAKKI ”

İSMAİL ŞİMŞEK

Tapu Müdürü / Tapu Uzmanı / Gayrimenkul  Finans ve Değerlendirme Uzmanı

Geri alım hakkı, bir taşınmaz sahibinin birisine olan borcuna karşılık veya herhangi bir borçtan dolayı gelebilecek haciz, vs. benzeri şerhler karşısında üzerindeki ev, tarla, arsa gibi herhangi bir taşınmazını birisine geri alma karşılığında satması veya bu hakkını saklı tutması için düzenlenmiş sözleşmelerdir.

Bu hak Tapu Sicil Tüzüğünün ‘’ Kişisel Haklar İçin Aranacak Belgeler’’ başlıklı 47/A maddesi gereği tapu devri esnasında resmi senet düzenlenmesi esnasında resmi senet içinde bahsedilerek veya 47/B maddesi gereğince satış işleminden sonraki bir zaman dilimi esansında noterde düzenlenmiş bir sözleşme ile kurulur.

Bu sözleşmenin etki süresi ‘’10 yıl’’ ile sınırlıdır. Yani 10 yıl içinde geri alım sözleşmesi gereği taşınmazı satan kişi, taşınmazı alan kişiden devretmiş olduğu taşınmazı geri   alma hakkına sahiptir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 736.maddesi gereğince 10 yıl geçtikten sonra bu geri alma hakkını kullanamaz.

Bu geri alım hakkı sözleşmesi noterde düzenlenmişse ve düzenlenirken bu şartla taşınmazı devreden kişi tarafından taşınmazı alan kişiye bu sözleşmenin tapuya şerh yetkisi verilmişse bu kişi sözleşmeyi tapuya şerh ettirebilir. Yok böyle bir yetki verilmemişse bu durumda ancak tapuya şerh verme yetkisi taşınmazını devreden kişiye aittir. (4721 sy. TMK 1009.md.)

Geri alım hakkı sözleşmesinin tapuya şerhinden sonra taşınmazı devralan kişi bu taşınmazı dilediğine satabilir, ipotek yapabilir kısaca alıcı veya gerçek kişiler, tüzel kişi olan bankalar olsun şerhi kabul etmesi halinde her türlü tasarruf yetkisini kullanabilir.

Ancak bu şerhi bilerek ve görerek alan kişiler veya bankalar, ilgili taşınmazın 10 yıllık süre içinde bir davaya konu olması halinde bu taşınmazın ellerinden gideceğini bilmeleri gerekir.

Bu hak tapularda işlem uygulamasında çok uygulama alanı bulmasa veya birçok yönüyle çok fazla bilinmese de aslında satmak istemesen de bir yerde mecbur kaldığın sıkıntılı durumlarda ev, tarla, arsa gibi taşınmazını geri almada işe yarayacak iyi bir yöntem iyi bir yoldur.

TERKİNİ:

Tapuya şerh edilmiş bu hakkın terkini yani tapudan silinmesi, Tapu Sicil Tüzüğünün ‘’ Terkin, Değişiklik ve Düzeltmeler’’ başlıklı 69.maddesi gereğince 10 yıl içinde taşınmazı geri almak şartıyla devreden kişinin talebi üzerine 10 yıllık süre geçmişse terkin harcını ödemek koşulu ile malikin talebi ile ve her halükârda mahkeme kararı ile yapılır.

MALİ YÖNÜ:

Geri alım hakkı, Tapuda devir esnasında resmi senet içerisinde bahsedilerek yapılmışsa;

  • Emlak rayici üzerinden güncel oranda tapu harcı,
  • Damga vergisi güncel oran üzerinden,
  • Döner sermaye ücreti güncel sabit değer üzerinden,

 Geri alım hakkı, devirden daha sonraki bir zaman dilimi esnasında noterde düzenlenmişse;

  • Emlak rayici üzerinden güncel oranda tapı harcı,
  • Döner sermaye ücreti yine güncel değer üzerinden,

Tapu ile ilgili yeni bir konu ve yeni bir yazıda görüşmek dileğiyle…

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MİRASTAN KOVMA: ” MİRASTAN ISKAT”

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.