Mal rejimi sözleşmeleri 4721 sayılı TMK’nun 202-281 ara maddeleri kapsamında düzenlenmiş olup, resmi evlilik akdi ile birlikte eşlerin mal varlıklarının sahiplik durumunu belirtir kuralların çerçevesidir.
Mal rejimi sözleşmelerini iki grupta incelemek gerekiyor.
Birincisi, ‘’ Yasal Mal Rejimi’’ İkincisi ise ‘’ Seçimlik Mal Rejimi’’ dir.
Yasal Mal Rejimi; 4721 sayılı TMK’nun 202.maddesinde ifadesini bulmuş olan ‘’ Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi’’ olarak da ifade edilebilir.
Bu tip mal rejiminde eşler şu an mevcut uygulamada olan 4721 sayılı TMK’nun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihi ile 31 Aralık 2002 tarihi arasında noter huzurunda aralarında yapacakları sözleşme ile seçimlik mal sözleşmelerinin birinin tercih hakkı tanınmıştır.
Buna göre bu tarihler arasında seçimlik mal sözleşmelerinden birisi yapılmamış ise edinilmiş mal rejimi sözleşmesini kabul etmiş sayılacaktır.
Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi; eşlerin evlilik süresince çalışmaları karşılığında edindikleri taşınır taşınmaz mallar üzerinde evlilik birliği sona ermesi halinde bu mallar üzerindeki hak ve yükümlülüklerini belirleyen yasal kurallardır.
Gerek yukarıda gerekse aşağıda belirtilen tarihler arasında hangi mal rejiminin tercihi yapılmamışsa edinilmiş mallara katılma rejimi kabul edilmiş sayılacağından 4721 sayılı TMK’nun 223/2.maddesi uyarınca aksi yönde bir anlaşma olmadığı takdirde eşlerin birlikte aynı taşınmazda paylı mülkiyet olarak hissedar olduğu durumda eşlerden birisi diğer eşin rızası olmadan hissesi üzerinde satış, ipotek, vs. gibi tasarruflarda bulunamayacağı düzenlenmiştir.
Edinilmiş Mallar Rejimi yani Yasal mal Rejimi; edinilmiş mallar ile eşlerin kişisel mallarını kapsar.
Edinilmiş mallar; her eşin bu rejim süresince ‘’ karşılığını ödeyerek elde ettiği’’ malları kapsar.
Kişisel mallar ise mal rejimi tercih başlangıcında eşlerin üzerinde bulunan veya eşlere miras yoluyla gelen karşılık ödenmeden elde edilen mal varlığı değerleridir.
Mal rejiminde 1 Ocak 2002 ila 31 Aralık 2002 arasında sözleşme yapılmış olması durumunda bir seçenek hakkı tanıyan diğer mal rejimi sözleşmesi olan ‘’ Seçimlik Mal Rejimi’’ sözleşmesi 3 alt seçenek hakkı tanır. Bunlar;
* Mal Ayrılığı Rejimi
* Paylaşmalı Mal Ayrılığı Rejimi
* Mal Ortaklığı Rejimidir.
Mal Rejimi Sözleşmeleri İle İlgili Önemli Hususlar;
Mal Rejiminin Tasfiyesi ve Sona Erme
Edinilmiş mallara katılma rejimi evlenme ile başlar ölümle, başka bir mal rejimini tercihle boşanma veya evliliğin iptali ile ve mahkeme kararı ile sonra erer.
Tasfiyede değer, her eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ait borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır.
Buna göre her eş 4721 sayılı TMK’nun kapsamında sona erme sebeplerinin gerçekleşmesi halinde yukarıdaki sona erme durumları gerçekleşmesi durumunda ‘’ diğer eşe ait borçlar çıktıktan sonra artık değerin yarısı üzerinden hak sahibi olurlar.’’
Ayrıca ilgili kanunun 277.maddesi, boşanma, evlilik iptali, mahkeme kararı ile başka bir mal rejimine geçiş hallerinde her eş edinilmiş mallara katılma rejiminde kendi kişisel malı sayılacak olanları ortaklık mallarından geri alır. Geri kalan ortaklık malları eşler arasında yarı yarıya paylaşılır.
Zina veya hayata kast durumunda boşanma halinde mahkeme kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının azaltılmasına veya hiç verilmemesine karar verebilir.
Yeni bir konu ve yeni bir yazıda buluşmak umuduyla…
BİR NESİL İNŞA ETMEK…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.