Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi; Yapılacak olan inşaattan belirli dairelerin verilmesi sözleşme ile kararlaştırılmışsa buna ‘’ kat karşılığı inşaat sözleşmesi’’, sözleşmenin tapu kütüğüne tesciline de ‘’ kat karşılığı inşaat şerhi’’ denir.
Bu sözleşme ile arsa sahibi, yükleniciye karşı arsasını inşaat yapmaya elverişli olarak teslim etme ve yükümlülüklerini yerine getirme borcuna, yüklenici taraf olan müteahhide ise kendisine verilecek belli bağımsız bölümler karşısında sözleşmede belirtilen süre içinde sözleşme koşullarına ve projeye uygun nitelikte inşaatı bitirme, arsa sahibine düşen bağımsız bölümleri teslim etme borcu yüklenir.
2644 sayılı Tapu Kanunun 26/8.maddesi gerekse 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 44.maddesi kapsamında satış vaadi sözleşmelerinde olduğu gibi kat karşılığı inşaat sözleşmeleri de noterlerce düzenlenebilir.
*Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tapu siciline şerhi; sözleşmede aksine bir hüküm getirilmemişse satış vaadi sözleşmelerinde olduğu gibi taraflardan herhangi birisinin talebi ile tapu siciline şerh verilebilir.
*Hisseli Taşınmazlarda Bir Kısım Hissedarın Yaptığı Sözleşme Tapu Şerh Edilebilir mi?
Taşınmaz malın bir kısım hissedarlarının noterde yapmış oldukları ‘’kat karşılığı inşaat sözleşmesi’’ tapuya şerh edilemez.
Bir taşınmazla ilgili olarak tüm hissedarlarının noterde birlikte yapmış olduğu veya ayrı ayrı farklı zamanlarda yapılmış olan tüm sözleşmenin ‘’ aynı anda tapuya ibraz edilmesi’’ halinde kabul edilerek tapuya şerh edilebilecektir.
*Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin taraflarından birisi hissesini satmışsa sözleşme tapuya şerh edilebilir mi?
Tüm hissedarlar sözleşmeyi imzaladıktan sonra ve tapu siciline şerh ettirilmeden önce hissedarlardan birisi hissesini bir başkasına satmışsa bu durumda yeni malikinde sözleşmenin tapu siciline şerhi için muvafakatının alınması gerekir.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ile Müteahhit Yükümlülüğünü Başkasına Devredebilir mi?
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile müteahhitçe elde edilen yükümlülük bir başkasına devredilemez. Tapu malik veya malikleri, müteahhitçe devredilen inşaat yapma yükümlülüğünü kabul etse tapu kütüğüne muvafakat verse dahi geçersizdir.
Yüklenici Müteahhit Sözleşme ile Edindiği Hakkı Taşerona Devredebilir mi?
Müteahhit, taşınmaz maliki veya malikleri ile yaptığı kat karşılığı inşaat hakkı sözleşmesindeki haklarını sözleşmede ‘’yetki’’ verilmiş olması veya ‘’ taşınmaz malikinin’’ yazılı muvafakatı ile sözleşmeden doğan haklarının bir kısmını veya tamamını başka bir müteahhite devredebilir.
Yani inşaatı yaptırmak için taşeron kullanabilir. Ana sözleşme kapsamında noterde yeni kat karşılığı inşaat alt sözleşmesi düzenletebilir. Yeni alt sözleşme ile kendisine düşen dairelerin tamamını veya bir kısmını yeni müteahhite yani taşerona devrini taahhüt edebilir.
Kısıtlı Adına Vasinin Yetkileri
Kısıtlı adına vasi, mahkeme kararı ve hâkim izni ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenletebilir. Bu sözleşme düzenlemesinden sonra müteahhite devredilecek daireler için tekrardan mahkemeden hâkim iznine ihtiyaç yoktur. Zira bu durumda vasi sözleşmeden doğan yetkileri yerine getirdiği için yeni bir hâkim iznine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Ancak önceden yapılmış sözleşmeyle müteahhite devredilmesi yerine müteahhitin göstereceği üçüncü bir kişiye devirle ilgili yetki verilmemiş veya ‘’ müteahhidin göstereceği üçüncü kişiye devir yapılabilir’’ denilmemişse yeniden mahkemeden hâkim izni gerekir. Sözleşmede böyle bir yetki verilmişse tekraren hâkim iznine ihtiyaç yoktur.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Tapuda Terkin Halleri
*Taraflar sözleşmeyi birlikte veya ayrı ayrı noterde fesh etmişlerse malik veya sözleşme lehtarı ayrı ayrı terkin talep edebilir.
*Gayrimenkul maliki tek taraflı sözleşmeyi fesh ederse tapu sicilindeki şerhi terkin ettiremez.
*Müteahhit tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetmişse malik bu fesihname ile tapuda şerhi terkin ettirebilir.
*Müteahhit dilediği zaman şerhi terkin ettirebilir.
* Kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapu siciline şerh tarihinden itibaren 5 yıl sonunda tapu maliki terkin harcını yatırması şartıyla kat karşılığı inşaat sözleşmesi şerhinin terkinini talep edebilir.
* Veya 5 yıllık süre dolmadan müteahhit tarafından terkin harcı yatırılmak suretiyle her zaman terkin edilmesi talep edilebilir.
MALİ YÖNÜ:
Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin tapu siciline şerhi ‘’ sözleşmede yazılı bedel’’ üzerinden ( bu bedel taşınmazın emlak rayiç bedelinden az, 2 katından fazla olamaz), eğer sözleşmede bedel belirtilmemişse ‘’ emlak rayiç bedel’’ üzerinden (binde 6,83) harç tahsil edilir.
Ayrıca her yıl yeniden belirlenen döner sermaye ücreti tahsil edilir.
Terkininde ise maktu terkin harcı tahsil edilir.
Yeni bir konu ve yeni bir yazıda buluşmak dileğiyle…
Ne Cuntacı Ne Ezik Nede Sünepe…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.