a

Eşin Korunma Zırhı: ”Aile Konutu Şerhi”

Aile konutu şerhi; 4721 sayılı TMK’nun 194/3.maddesi ile ‘’ aile konutu’’ olarak özgülenen taşınmaz mala malik olmayan eş veya her iki tarafın talebi ile malik eşin taşınmaz üzerindeki tasarruf hakkını yasaklamak üzere ilgili kanun tarafından verilen şerh hakkıdır.

Aile konutu şerhi sadece üzerinde oturulabilen, eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri   mesken nitelikli taşınmazlara konabilir.

Aile konutunun tanımı yine 4721 sayılı TMK’nun 19.maddesinde tanımlanmış olup; ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan mesken nitelikli yerleşim yeridir.

Bir ailenin birden fazla mesken nitelikli taşınmazı olabilir ancak TMK’nun 19.maddesinde kabul edilen aile konutu tekdir ve nüfus adres sorgulamasında tek adres görünür ve bu adres kişinin aile konutudur. Ve birden fazla yerleşim yeri olamayacağı gibi birden fazla  aile konutu da olamaz.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaza yönelik bazı özel detaylar;

1-Taşınmazın tapuda görünen niteliği (arsa, tarla, bağ, bahçe, vs.) olmasına rağmen üzerinde konut nitelikli ailenin ikamet ettiği bir yapı varsa böyle durumda yapının adres bilgisi ile bu adrese tekabül eden tapu bilgilerinin örtüştüğünün belediye veya muhtarlıktan belgelendirmesi yada bu yapılamıyorsa kadastro müdürlüğü veya LİHKAB bürolarından ilgili konutun zemin tespiti yaptırılarak bir rapora bağlanması durumunda ilgili taşınmaza aile konutu şerhi işlenebilir.

2-Üzerinde konut bulunan taşınmaz birkaç hissedara aitse ilgili taşınmazın hissedarlarından birisinin adı muhdesat olarak kütüğün beyanlar kısmında mevcutsa ilgili taşınamaz o kişinin kabul edilerek herhangi bir yerden bilgi belge talep edilmeden doğrudan o hisse üzerine aile konutu şerhi işlenir.

3-Üzerinde haciz, ipotek, tedbir, vs. (aile konutuna yönelik ihtiyati tedbir hariç) bulunan aile konutu üzerine şerhi talep eden kişinin kabul etmesi halinde aile konutu şerhi ilenebilir.

4-Aile konutu tek olmasına rağmen ara sıra kullanılan yazlık konut, bağ evi veya dağ evi gibi konut nitelikli yapılar TMK’nun 194/3.maddesi gereği aile konutu kapsamına girmemekle birlikte yerleşim yeri olarak bir belge sunulması durumunda aile konutu şerhi işlenebilir.

5– Aile konutu olarak kullanılan taşınmazın intifa (kullanma, yararlanma) hakkı eşlerden birisine ait çıplak mülkiyeti ise diğer eşe ve üçüncü kişiye ait ise çıplak mülkiyet sahibi eş eşinin kullanımında bulunan intifa hakkı üzerine aile konutu şerhi işletebildiği halde intifa hakkı sahibi eş eşinin üzerinde bulunan çıplak mülkiyet hakkı üzerine aile konutu şerhi işletemez.

Eğer intifa hakkı üçüncü bir başka kişiye ait çıplak mülkiyet eşlerden birisine aitse çıplak mülkiyete sahip eşin eşi eşine ait bu çıplak mülkiyete aile konutu şerhi koyduramaz. Zira aile konutu şerhi kullanma veya yararlanma değeri olan taşınmaz üzerine konulabilir.

6- 4721 sayılı TMK’nun 194/3.maddesi kapsamında aile konutu şerhi işlenen taşınmazla ilgili olarak şerhi işleten eşin rızası olmadıkça bu aile konutunu satamaz, herhangi bir şekilde devir temlik edemez, taşınmazı bazı haklarla sınırlayacak (ipotek, kira, satış vaadi, vs. gibi) işlem yapamaz. Bu tasarruflar ancak şerhi koyduran eşin rızası ile yapılabilir.

Ancak kişinin rızasına veya talebine bağlı işlemler dışında resmî kurumların müdahalesiyle yapılan (cebri satış, mahkeme kararları, haciz, tedbir, vs. gibi) işlemler için şerhi koyduran eşin rızası alınmaz. Zira TMK’nun 194//3.maddesi gereği aile konutu şerhi sadece eşlerin talebine bağlı tapu işlemlerini sınırlamıştır.

Ancak bir haklı sebep gösterilmeden eşe sırf zarar vermek maksadıyla rıza verilemeyen eş mahkemeye başvurarak terkin talep edebilir.

7-Yabancı uyruklu olup Türkiye’de ikamet eden kişilerde istemesi halinde mütekabiliyet şartı da aranmaksızın evlilik birliğini gösterir belge, pasaport, oturduğu muhtarlıktan ilmühaberi ve emniyetten oturma izin belgesini ibraz etmesi halinde aile konutu şerhi işletebilir.

Aile Konutu Şerhi İçin İstenen Belgeler:

-Nüfus Müdürlüğünden alınmış yerleşim yeri belgesi ve evlilik durumunu ( evli, boşanmış) gösterir nüfus kayıt örneği

– Muhtarlık, belediye, kadastro veya LİHKAB’ dan taşınmaza ait ada parsel bilgilerinin ikamet bilgilerinin örtüştüğünü gösterir belge

Aile konutu şerhini terkin etme şartları:

a-Şerh koyduran eş şerhin terkinini talep edebilir.

b-Şerh eşlerin birlikte talep edilmesiyle işlenmişse iki eşin veya şerhi koyduranın talebiyle,

c-Taşınmazın maliki olan eşin talebiyle şerh işlenmişse malik olmayan eşinde talebi ve muvafakatiyle,

d-Ölüm halinde nüfus kayıt örneğinin ibrazı halinde sağ kalan eşin talebiyle,

e-Terkine yönelik mahkeme kararınız ibrazı ile,

f-Kesinleşmiş boşanma kararının ibrazı halinde malik eşin talebiyle,

g- Yeni bir aile konutu edinildiğinin ve edinilen yeni konuta ait ikametgah tescilinin yapıldığının kanıtlanması halinde malik eşin talebiyle,

Aile konutu şerhinin terkini talep edilebilir.

Mali Yönü:

Aile konutuna yönelik şerh talebi her türlü harç ve döner sermaye ücretinden muaftır.

Ayrıca üzerinde konut olduğu gerekçesiyle DASK yani deprem sigortası istenmez. Zira taşınmaz malikinin talebi dışında hiçbir işlemde deprem sigortası aranmaz.

 

 

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İzinsiz Başkasının Tapu Bilgilerini Paylaşınca…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.