a

ÜLKE MESELESİ: ” MESLEK LİSESİ”

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları bugün açıklanacak.

Her veli çocuğunun iyi bir üniversiteye kapı aralayacak fen liseleri başta çok iyi bir liseye girmesini ister.

İster istemesine de asıl soru şu; rekabet koşullarının çok acımasız olduğu bu engebeli maratonda yaklaşık 1 milyonun üzerinde öğrencinin koştuğu bu sınav maratonundan kaç kişi fen liseleri başta iyi bir lise için ipi göğüsleyip hedefe ulaşacak?

Elbette bu sınav sonucu her ne olursa olsun dünyanın sonu değil. Herkes iyi bir üniversite okumak ister elbet. İster istemesine de bu ülkenin özellikle son yıllarda iyi yetişmiş ara elemana da ihtiyacı olduğunu unutmamak gerek.

Özellikle endüstriyel şirketler ciddi bir ara elemana ihtiyaç duyuyor. Ve ülkemizde 40-50 bin lira gibi çok yüksek maaşla çalıştırılacak iyi yetişmiş ciddi bir ara eleman ihtiyacı boşluğu da var.

Buradan akıl ve bilgimin yettiği kadar bugün açıklanacak LGS sonuçlarına göre lise tercihi yapacak öğrenci ve velilere seslenmek istiyorum. Lütfen tercihinizi iyi bir sıralamaya girememişse normal bir liseden ziyade öncelikle ‘’MESLEK LİSELERİNE’’ ağırlık verin!

Tabi bu tercihi yaparken çocuğunuzu en yakından tanıyan kişiler olarak mesleki olarak hangi alanda daha yetenekli ve beceriye sahipse o alana yoğunlaşın. Zira çocuklar hangi alana daha meraklı ve yetenekli ise o alanda yüzde yüze yakın başarılı ve kazançlı çıkacağı neredeyse ortadadır.

Ben hep şuna inanırım. Bugün beceriksiz veya yetersiz gibi görünen orta zekadaki bir çocuğun başarılı veya el yatkınlığı olan bir meslek alanı mutlaka vardır.

Çevrenizde görmüşsünüzdür. Çocuk okulda tembel ve başarısız ancak ‘’ teknolojide özellikle bilgisayar ve elektronik alanında’’ olağanüstü beceriye sahip. İşte bu çocuğu kaybetmek yerine meslek lisesi bilgisayar ve elektronikle ilgili bir branşa kanalize ederseniz inanıyorum ki çok başarılı bir teknik eleman olurken aile ve ülkesine katma değer üretecek vasıflı bir kişiliğe dönüşebilir.

Neden meslek liselerine vermeliyiz işte bu sebepten. Çocuklarımızı kaybetmemek ruhsal bunalıma kapı aralayacak koşullara neden olmamak için yatkın olduğu alanlara yönlendirmemiz gerekiyor.

Zira biraz yatkınlık yetenek varsa devamı bir beceri olarak meslek liselerinde öğrenilir.

Mesleksiz toplumumuzun mesleksiz işsizi 7,5 milyon olmasına rağmen bugün elinde mesleği olan ara elaman ise en aranan eleman pozisyonunda tercih sebebi olmuş durumda.

Bugün ülkedeki Sanayi odalarının kendine en çok dert ettiği sorunlardan birisi ara eleman ihtiyacı ve bunu sağlayacak meslek liseleri meselesi. Zira meslek liseleri ülke meselesi sorununa dönüşmüş durumda desek yanılmış olmayız.

Ve bugünden geleceğe şöyle bir bakıldığında gerek ülke istikbali için gerekse toplumsal kalkınma için gelecek, meslek liselerinde…

Meslek liseleri son yıllardaki dokunuşlarla potansiyelleri harekete geçirilerek adeta yıldızlaştı. Daha önce mezun olduklarında sanayici ile temas kurmakta zorlanan bu meslek liseleri öğrencileri artık sanayiciler ile el ele, kol kola eğitimlerini sürdürdüğü bir sürece girmiş durumdayız.

Artık mezun olduklarında ise büyük ölçüde ‘’ara eleman’’ gördüğümüz mezunlar artık ‘’aranan eleman’’ olarak üretim hayatındaki kariyerleri değişiyor.

Millî Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer’in bu alandaki gayretleri ve olağanüstü çabaları da hatırlanmalı ve unutulmamalıdır.

Tekrar ediyorum. Önümüzdeki süreçte veliler çocuklarını eğer ülkenin çok iyi üniversitelerinde okuma ve kariyer yapma zeka ve becerisine sahip değillerse bugünden taşrada sıradan diploma fabrikası üniversitelere yönlendirmek yerine, aranan eleman olabilmeleri için meslek liselerine yönlendirmeyi öncelikli seçenek görebilmelidirler.

Bugün ülkede yaklaşık 210 civarı üniversitemiz olduğunu biliyorum. Çocuklarını büyük maliyetlerle iyi üniversitelerde okutamayacak durumda olan ülkemizin ücra köşelerindeki aileleri bir tarafa çok üniversitenin diploma enflasyonuna da sebebiyet verdiği neredeyse ortada.

Dolayısıyla bitirince iş bulabilme potansiyeli yüksek olan nitelikli üniversiteleri ayrı tutarsak sıradan üniversiteyi bitiren üniversite öğrencisinin birçoğu sadece bir yığın işsiz üreten diploma fabrikasının müdavimi olacak.

Tüm bunlar ışığında öğrenciler, bugün açıklanan LGS sıralaması sonrasında kendilerine şu soruyu sorarak karar vermelidirler: ‘’İyi yetişmiş aranılan bir ara eleman olmak mı?”

Yoksa sıradan bir lise ve sıradan bir üniversite bitirip memurluk için ”iş arayan sıradan bir eleman olmak mı?’’

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

VAROLUŞSAL TEHDİT: ” DEMOGRAFİK FELAKET”

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.