a

Mirasın intikali

Tapu Müdürü İsmail Şimşek'in "Mirasın İntikali" başlıklı makalesi...

4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 599. Maddesi ‘’ Mirasın Kazanılması’’ koşulunu düzenlemiştir.

Buna göre mirasta hak sahibi olacaklar yani yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar mirası mirasbırakanın ölümüyle birlikte bir bütün olarak kazanırlar. Yani kanunda öngörülen bazı durumlar saklı kalmak kaydıyla murisin ayni haklarını, taşınır, taşınmaz alacak ve zilyetlikte dahil tüm haklarını doğrudan kazanırlar ve murisin borcundan kişisel olarak sorumludurlar.

Murisin birinci derecede mirasçıları onun alt soyu yani çocuklarıdır. Muristen önce ölmüş çocukların yerini ölenin alt soyu alır.

Kendi alt soyu bulunmayan murisin mirasçısı ana ve babasıdır. Muristen önce ölmüş ana babanın yerini halefiyet yoluyla kendi alt soyları alır. Murisin tarafında kendi mirasçısı yoksa miras eş tarafına geçer.

Murisin ana babası ve bunların alt soyu yoksa miras büyük anne ve büyük babanındır.

Evlilik dışı durumlar:

Evlilik dışı doğmuş ve soy bağı, tanıma veya mahkeme kararı ile elde edilmiş çocuklar baba yönüyle sanki evlilik içi doğmuş gibi mirasçı olurlar. ( MK. Md.498)

Evlatlık yönünden:

Evlat edinilen çocuk tıpkı evlilik içi doğmuş alt soylar gibi yani kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Ayrıca evlatlığın biyolojik ana babasından gelen mirasçılığı bunlar yönüyle devam eder.

Ancak bir istisna evlatlık edinen kişi ve bu kişinin alt soyları ‘’ evlatlık bunlardan önce ölürse’’ evlatlığın malına mirasçı olamazlar. ( MK.md..500)

Yani burada tek taraflı bir mirasçılık durumu söz konusudur.

Eş yönünden:

Murisin ölümüyle birlikte sağ kalan eşi;

-Çocuklarıyla birlikte mirasçı olursa 1/4

-Murisin ana babasıyla birlikte mirasçı olursa 1/2

-Murisin büyük anne ve büyük baba ve bunların çocukları ile yani ‘’ amca, hala, dayı, teyze’’ mirasçı olursa 3/4 pay alır.

-Bunların hiçbiri yoksa mirasın TAMAMI eşe kalır.

Devlet yönünden:

Murisin gerek kendi alt ve üst soyundan gerekse eş tarafından eş dahil sağ kalan yoksa miras ‘’ Devlete’’ kalır. ( MK.md.501)

Ve veraset belgesinde pay durumları bu koşullara göre belirlenir.

Veraset Belgesi:

4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 598.maddesinde düzenlenmiştir.

Buna göre gerek atanmış gerekse vasiyet nedeniyle mirasa hak sahibi olmuş kişilere murisin ölümünün kendilerine bildirilmesinden itibaren 1 ay içerisinde itiraz edilmemişse lehine böyle bir tasarrufta bulunulan kimseye yani gerek atanmış mirasçı olarak gerekse vasiyet alacaklısı olan kişiye mirasçı olduğunu belirten bir belge yani veraset belgesi verilir.

Mirasçılık belgesi yani veraset belgesine karşı geçersizlik yönüyle her zaman itiraz edilebilir mahkemeye başvurulabilir. Yani veraset belgeleri aksi sabit oluncaya kadar geçerli bir belgedir.

Veraset belgesi ve veraset ilamı her ne kadar aynı gibi ifade edilse veya aynı gibi düşünülse de aynı amaca hizmet etmekle birlikte farklı yasal düzenlemelere sahip bir belgedir.

Veraset ilamı, veraset belgesine gerek pay yönüyle maddi hatalara karşı gerekse mirasçı yönüyle hak sahibi olma durumuna karşı açılmış dava sonucu Sulh Hukuk Mahkemelerince verilen ve kesinleşme kaydı düşülmesini zorunlu kılan kesin bir belge niteliği taşır.

Veraset belge geçmişte sadece Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından düzenlenirken bu gün Noterler tarafından da düzenlenmekte ve verilmektedir.

Veraseten intikal iki türlü yapılmaktadır.

Birincisi ‘’ verasette iştirak’’ halinde yani ‘’ elbirliği’’ halinde yapılan intikal İkincisi ise  müşterek mülkiyete tabi olan herkesin payının belli olduğu ‘’ paylı mülkiyet veya paylı ortaklık’’ adı da verilen hisseli intikal ile…

Elbirliği yani verasette iştirak intikal:

Bu intikal çeşidi tek bir mirasçının talebiyle yapılan diğer mirasçıların taraf olmadığı tapu işlemi ile yapılan payların aleni olmadığı ancak kendi içinde var olduğu bir intikal çeşididir.

İkincisi ise 15.05.2014 tarihli talimat ile düzenlenen bu tarihten sonra ölen murisin taşınmazlarının intikalinde İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinden izin alınmak suretiyle yapılan bir intikal işlemi çeşididir.

Elbirliği veya verasette iştirak halinde yapılan ve sonuçlanan intikal çeşidinde satış, bağış, ÖKBA veya benzeri devir işlemlerinde iştirakin dışında üçüncü kişilere devir durumu yasaklanmış olup mirasçılar veya iştirakin içinde olanlar sadece kendi iştirak paylarını iştirakin içinde ki diğer paydaşlara devir edebilirler.

Paylı mülkiyet yönüyle intikal:

Bu intikal çeşidinde 15.05.2014 tarihinden önce vefat eden murisin payları ‘’tüm mirasçıların birlikte hareket etmeleri’’ ve tapu işlemine dahil olmaları halinde veraset belgesi veya veraset ilamına göre payları oranında payları görülecek şekilde,

Veya 15.05.2014 tarihinden sonraki ölümlerde İl/İlçe tarım Müdürlüklerinden ‘’izin alınarak’’ durumunda tüm hissedarların talebi olacak şekilde olduğu durumlarda,

Ya da İştirak halinde mülkiyet olarak tescil edilmiş ve bu durum ‘’mahkeme kararı’’ ile bozulmuş paylı mülkiyet olarak tesciline karar verilmiş olması durumunda,

Ya da ‘’tebligat yoluyla’’ feshi olarak Tapu Müdürlüklerine talepte bulunan kişi veya kişiler dışındakilere tebligat kanunu kapsamında tebligat gönderilerek 1 ay içerisinde itiraz edilmemesi halinde talepte bulunanların imzasıyla paylı mülkiyete dönüştürülmesi gerçekleştirilebilir.

Tapudan istenen evraklar:

-Öncelikle e devlet üzerinden mirasçı veya mirasçıların talebiyle TKGM sitesinden WEB Tapu İşlemleri linkinden ‘’Mirasın intikali’’ işlem ağacından WEB Başvuru açılacak…

-Ayrıca ‘’Veraset belgesi veya veraset ilamı’’,

-Mirasçı veya mirasçıların kimlik asılları

-Vekaletle işlem yapılacaksa vekalet,

NOT: Sorularınız olursa yorum kısmından yazarsanız en kısa sürede döner cevaplarız.

 Tapu ile ilgili yeni bir konu ve yeni bir yazıda görüşmek üzere…

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mirasın intikali

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.